Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Chitgar Tower

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Chitgar Tower

Location: Tehran, Iran

Architects: Studio Integrate [] & Nasrin Faghih with Archen Consulting engineers []

Date: 2010

Type: Tower

 

 

The site is located in a rapidly growing area adjacent to the North of Tehran. It is in a strategic location situated between several scattered housing developments and the city. The aim is to create a link between them. The Alborz Mountains form a prominent natural boarder immediately to the north of this new district, which will also be occupied by several parks and cultural complexes.


Our initial objective was to construct a dialog between the form of the proposed building and the surrounding environment. The project develops a multi-criteria approach that responds to the location of the site with its unique views as well as the climatic characteristics of the region, the physical program and material performance. We looked to integrate our research interests of adaptive and responsive architectural systems with the aforementioned criteria.

 

The l-shape of the building enables spectacular north-south-east views. The narrow depth of the building is differentiated to allow for a maximum amount of daylight to reach the internal spaces. The narrowness of the depth also provides the office spaces with dual north/south views. To optimize the views from within the building out towards the surrounding landscape a sweeping curved transparent envelope has been proposed. The orientation of the curved facade necessitated the use of a secondary climatic skin to provide protection against exposure to direct sunlight. This secondary skin consists of a pneumatic system which acts as a passive modulator of the buildings internal environment. The use of lightweight materials such as ETFE will reduce the total weight of the overall structure by 75%. This reduction is in comparison to the weight of the structure based on the use of conventional building materials. The energy consumption of the building during construction and after will also be dramatically reduced as a result of the choice of materials and construction techniques.

 

The secondary skin curves back upon itself to form a canopy that extends out over the public platform, which leads up to the main entrances. The public platform, situated at the base of the building provides access to a hyper market as well as other programs within the building. The highly accessible and open nature of the platform will create a key external space, which will form an important urban node within Tehran.

 

Source of Text : Studio Integrate 

 

Read 6781 times Last modified on Wednesday, 10 June 2015 15:44